Onderzoek fietsveiligheid 65
De Rijksuniversiteit Groningen voert momenteel een onderzoek uit naar hoe we fietsen veiliger kunnen maken voor senioren. Voor dit onderzoeken zoeken we 65-plussers die fietsen. Hierbijwillen wij u graag wat meer vertellen over het onderzoek.Het onderzoek is erop gericht om de communicatie, en met name het begrip, tussen fietsers onderling te vergroten. Dit willen wij bereiken door de intenties en manoeuvres van fietsers kenbaar te maken door middel van fietsverlichting. Het is namelijk gebleken dat met name oudere en jongere fietsers weleens moeite kunnen hebben elkaars intenties te begrijpen en dit kan tot irritatie en zelfs gevaarlijke situaties leiden.Het idee van dit nieuwe verlichtingssysteem is dat het door middel van lichtsignalen toont hoe hard de fiets gaat en de intenties van de berijder weergeeft, zoals afslaan. Hiervoor is er een fiets ontwikkeld die is uitgerust met bijvoorbeeld een remlicht en een knipperlicht. Het doel van dit onderzoek is om eerste indrukken te verzamelen over hoe het is om nabij een dergelijke fiets te fietsen. Hierbij zijn wij met name geïnteresseerd in hoe mensen de signalen van de verlichting ervaren en deze interpreteren.Het onderzoek zal plaatsvinden op een vastgelegd traject nabij het P+R terrein van Zernike in de stad Groningen (https://goo.gl/maps/whjniZEUyu82).
We vragen de deelnemers om op hun eigen fiets naar de onderzoek locatie te komen en samen met de proefleider een paar korte stukjes te fietsen. Hierbij zal de proefleider op de geïnstrumenteerde fiets rijden en de deelnemer op zijn of haar eigen fiets, zodat de deelnemer de verlichtingssignalen goed kan ervaren. Het is de bedoeling om te fietsen zoals men gesproken ook zouden doen. Na het fietsen zullen er enkele vragen worden gesteld naar aanleiding van de opgedane ervaringen.
Het onderzoek zal ongeveer 60min duren en wij kunnen een vergoeding bieden in de vorm van een VVV-bon ter waarde van €15,- voor elke deelnemer.Ik hoop dat deze informatie e.e.a. heeft verduidelijkt. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar proefpersonen die het leuk vinden om aan dit onderzoek deel te nemen.
 
Frank Westerhuis en/of Carola Engbers
Tel: 050 363 3190/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Gemeentenieuws

Geen feed gevonden

DvhN nieuws

Geen feed gevonden

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden