Nieuwe Energie in Selwerd

Wijkvernieuwing met bewoners: energie besparen, WarmteStad en herinrichting

Nieuwe Energie in Selwerd

In de wijk Selwerd worden dit jaar zes straten opnieuw ingericht. Bewoners en de gemeente bespreken hoe ze de aanleg van het warmtenet van WarmteStad kunnen benutten om de wijk fijner en duurzamer te maken. Voetgangers en fietsers krijgen in mooiere straten meer ruimte, instellingen zijn beter bereikbaar en het wordt prettiger voor ouderen. Daarbij benutten bewoners de kans om zelf energie te gaan besparen. Tijdens twee avonden waren zij nieuwsgierig, kritisch en enthousiast. Het brengt nieuwe energie in Selwerd.

Sunny Selwerd is naam voor de wijkverbetering waar bewoners samenwerken met de gemeente, de woningcorporaties, WIJ-Selwerd, scholen, ondernemers en instanties in de wijk. Een doel van Sunny Selwerd is om betaalbaar en duurzaam te wonen in een mooie, fijne wijk. De komende herinrichting van de openbare ruimte draagt daar aan bij. Het biedt gelijk (koppel)kansen voor bewoners om zelf of samen energie te gaan besparen. Bovendien gaat Warmtestad in de opgebroken straten leidingen aanleggen voor een warmtenet.

Wethouder wijkvernieuwing Roeland van der Schaaf: ‘Het is slim combineren en dat levert veel op. Samenwerken, duurzamer wonen, energie besparen en mooie, groene en toegankelijke straten. Ik vind het heel belangrijk dat de wijk van de Selwerders is en prachtig om te zien dat iedereen hier nieuwe energie van krijgt.’

De leidingen van het warmtenet lopen via de Eikenlaan (Vensterschool) naar de De Larix, Mispellaan, Berkenlaan, Beukenlaan en Populierenlaan. De gesprekken met bewoners per straat moeten eind maart de schetsen opleveren, zodat de uitvoering in de zomer kan starten. De eerste twee avonden lieten zien dat bewoners nieuwsgierig, kritisch en enthousiast zijn.

Grunneger Power ondersteunt Selwerders om mee te denken over duurzame oplossingen in hun straat. Dat kan in de eigen woning of als collectief van bewoners. Energieregisseur Selwerd Anne Huizinga: ‘De bewonersavonden zijn een prachtige kans om ook over verduurzaming in gesprek te gaan. Hoe wil je verduurzamen, waar loop je tegenaan en wat heb je nodig? Maar ook; wat houdt je nu nog tegen? Samen sta je sterker dan alleen en samen ben je vaak ook financieel voordeliger uit.’

Bewoners van alle zes straten kunnen nauw betrokken blijven omdat de gemeente per straat meerdere bewonersavonden organiseert.

Wijkbewoners gezocht voor wijkfeest

De wijk Selwerd wordt verbeterd en dit vraagt om een feestje.
 
De flat aan de Berkenlaan zal 14, 15 en 16 februari, het decor worden van het ‘Wijkfeest, voor en door Selwerd’.
 
In elke ruimte zal iets anders te doen of te zien zijn. Wat? Dat mag jij mee bepalen! Heb jij een talent, hobby of iets anders dat je graag aan je wijkbewoners wilt laten zien of horen, meld je dan aan.
 
Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons dat weekend willen helpen dit feest tot een groot succes te maken. En ben of ken jij een (oud-)bewoner van Selwerd die in het bezit is van foto- of filmmateriaal van de wijk, ook dan willen we je vragen contact op te nemen.
 
Dus wil je meedoen, vrijwilliger zijn en/of heb je beeldmateriaal van de wijk, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samen gaan we er een fantastisch feest van maken!

Gemeentenieuws

Geen feed gevonden

DvhN nieuws

Geen feed gevonden

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden