Talent in de buurt: Moksi Fatoe

moksi_fatoe_2Interview met Jon Karyosemito, muzikaal leider

 

Jon Karyosemito groeide op in Selwerd. Hij kwam er in 1974 en woont er nog steeds. Toen hij las over het op handen zijnde festival begon hij met (oud)buurtgenoten een interculturele band: Moksi Fatoe. Op zondag 19 juni treedt de groep voor het eerst op!

 

Wat betekent Moksi Fatoe?
“Moksi Fatoe betekent zoiets als ’gemengd gezellig samenzijn’. In onze groep zitten Indo’s uit Midden-Java, Surinamers, een halfbloed Chinees, iemand uit Brits Guyana,een jongen uit een van oorsprong Indiase familie en twee Friezinnen. De jongste in onze band is 18, de oudste is 62. Wat ons bindt is het plezier in muziek maken. We vinden het leuk om na werktijd eens iets anders te doen dan TV kijken. En we hebben allemaal onze roots in Selwerd. Er is echt enthousiasme. We begonnen met zijn vijven, maar al snel zaten we op negen. Inmiddels zijn we met vijftien! Mijn zus is hier huisarts. Zij doet ook mee.”

 

Wat voor muziek maken jullie?
“Je zou het kunnen omschrijven als Javaanse folklore in een nieuw jasje. Met drums en percussie, piano, gitaar, basgitaar, fluit en zang hebben we een moderne bezetting. Maar we putten uit onze volksmuziek. We brengen bijvoorbeeld ook Surinaamse, Hindoestaanse en Nederlandse songs. Met mijn ervaring in de muziek – ik heb conservatorium gedaan en was 20 jaar professioneel muzikant - probeer ik daar dan enige lijn en visie in aan te brengen. We hebben nu repertoire voor ruim een half uur. De gedachte achter het festival en het idee achter onze groep sluiten naadloos op elkaar aan: samen plezier maken en genieten van elkaars cultuur. We kijken dan ook erg uit naar ons eerste optreden op 19 juni!”

Gemeentenieuws

Geen feed gevonden

DvhN nieuws

- Eigen Artikelen

24 januari 2019

RSS Feed

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden