thumb_schoolklasDe meeste ouders in de stad Groningen kiezen voor een basisschool in hun eigen wijk. En als ze al voor een school in een andere wijk kiezen, hebben ze daarvoor vaak een logische reden. Segregatie speelt dus eigenlijk niet in de stad, concluderen burgemeester en wethouders na onderzoek. Zij nemen geen maatregelen om segregatie tegen te gaan.
Twee scholen in het centrum van de Stad hebben wel leerlingen uit andere wijken, die niet logisch kan worden beredeneerd. Het gaat om de St. Michaëlschool en de Borgmanschool, zo blijkt uit het onderzoek naar de samenstellingen van de leerlingen op basisscholen in de Stad. Een aantal ouders uit de wijken Paddepoel, Oosterparkwijk en Korrewegwijk / De Hoogte kiest voor deze basisscholen in het centrum. Voor de scholen in de wijken waar deze kinderen wonen heeft dit geen grote gevolgen.

Kansarm
Segregatie houdt in dat de samenstelling van leerlingen op school niet overeenkomt met de samenstelling van de bevolking van de wijk waarin die school ligt. Dat betekent ook dat als een school veel allochtone leerlingen of leerlingen uit de kansarme groep heeft, er nog geen sprake hoeft te zijn van segregatie. Dat hangt af van de samenstelling van de wijk.
Initiatieven
Uit onderzoek blijkt voorts dat er weinig verschillen zijn in de schoolprestaties van leerlingen tussen scholen met veel kansarme kinderen en de andere scholen. Ook blijkt dat segregatie geen effect heeft op de houding van kinderen tegenover andere kinderen van de eigen etnische groep en kinderen met een andere etnische achtergrond. Tot slot werken de initiatieven van ouders het beste bij het gemengder maken van de school.

Gemeentenieuws

Geen feed gevonden

DvhN nieuws

- Eigen Artikelen

24 januari 2019

RSS Feed

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden